Wolvarken en haar oorsprong
Wolvarkens (ook wel Mangalitsas genoemd) zijn varkens met een vacht die lijkt op wol.
De natuurlijke habitat van het wolvarken is Hongarije. In dat land vindt ook het jaarlijkse wolvarkenfestival plaats van 6 tot en met 8 februari. In Nederland is het houden van wolvarkens toegestaan, maar desondanks zijn er tot dusver weinig wolvarken fokkers in Nederland gevestigd.
Geschiedenis
Het varkensras is ontstaan in 1833, uit een kruising tussen Servische Sumadiavarkens en Szaltonser- en Balkonyervarkens. Oorspronkelijk waren er ook zwarte en wildkleurige Mangalitsa’s, nu bestaan er enkel nog blonde, rode en zwaluwbuiksoorten. Het ras wordt gebruikt voor het vlees.
Smaakvol vlees
De varkens die gemest worden in Hongarije zijn speciaal omdat ze gevoed worden met een speciale Hongaarse granen mix die geen soja bevat, maar zonnebloempitten. De olie van de zonnebloempitten maakt het vet en de vetinfiltratie van de Hongaarse Mangalica ham zeer smaakvol.
In Hongarije leven de varkens in grote groepen in ruime hokken met stro, die uniek zijn ter wereld. Ze hebben vrije toegang naar buiten, zelfs in de winter. De combinatie van half uitgestorven poesta, de speciale Hongaarse granen en het klimaat van het land maken de smaak van het vlees van de varkens die gefokt en gemest zijn in Hongarije veel smaakvoller en specialer dan andere varkens gefokt en gemest ter wereld.
Het is ook belangrijk te weten dat de Hongaarse Mangalicavarkens afkomstig zijn van “genbanks” en ze gemarkeerd en geregistreerd worden in officiële databanken. Ook niet te vergeten dat ze uitgeroepen zijn tot Nationaal Erfgoed van de Hongaarse landbouw.
Een schitterende reportage over Mangalica Varkens en Mangalica Varkensvlees in het Vakblad Delicious. Met Mister Kitchen, Jan Fred en Ton Leuver
[av_gallery ids=’3368,3369,3370,3371,3372,3373,3374′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]Bron: Wikipedia, Just Good Food, Foto: commons.wikimedia.org/wiki/